Jovisst men….
DN debatt väljer att ta upp frågan om den så kallade rekyleffekten (rebound effect) av energieffektvisering. Debattörena fokuserar på behovet att ge den gröna tillväxten ett innehåll men rubriksättaren kan inte motstå frestelsen dramatisera och måla upp bilden att effektvisering skulle motverka sitt syfte. Vilket i och för sig också debattörerna inbjuder till genom att hänvisa till Jevons-paradoxen. En i vissa kretsar omtyckt hänvisning som bortser från att Jevons utvecklade den vid en tidpunkt då fossilbränsle (kol) var det enda alternativet och konsumtionen i samhället lågt utvecklad.
Den här diskussionen skulle ha känts mera relevant om man utgått från ett modernare material, främst IEAs skriviningar om “multiple benefits”. Där tar man upp ett mycket vidare spektrum av både “rekyler” och andra aspekter för både energisystem och ekonomi och i ett globalt perspektiv. Det finns på flera håll i världen ett behov av ökad konsumtion för att bekämpa fattigdom samtidigt som det hos oss finns goda skäl att kanalisera effektviseringens vinster i annan riktning. Och det finns inget skäl att använda mer energi än nödvändigt under några omständigheter!
Nu blir det enklare att bearbeta och använda Kommunal och Regional Energistatistik (KRE), exempelvis som underlag till energiarbete i kommuner och län.
I regleringsbrevet för 2015 får Boverket och Energimyndigheten i uppdrag att utveckla den svenska strategin för energieffektivisering vid renoveringar.
Regeringen ger Energimyndigheten i uppdrag att ta fram ett förslag till strategi för hur användningen av solel ska kunna öka i Sverige. Uppdraget ska slutredovisas i sin helhet senast den 17 oktober 2016.
EU:s energimärkning har funnits sedan 1995 och har hjälpt konsumenter att spara stora summor pengar genom att göra energismarta val. Nu föreslår EU-kommissionen en ny A-G skala och en databas för produkter. Förslagen är en del i den sommarpaket för energi som EU-kommissionen presenterade den 15 juli.
Från 2007 till 2011 ökade de årliga solelinstallationerna i Europa från 2 GW till imponerande 22 GW, men sedan har det gått lika snabbt utför och 2014 låg de på knappt 7 GW.
Vi har just nu tekniska problem med länkar på energimyndigheten.se som går till publikationer i vår webbshop. Vi jobbar för att lösa problemet så fort vi kan.
Energikommissionen ska möjliggöra en bred politisk överenskommelse för en säker, konkurrenskraftig och långsiktigt hållbar energiförsörjning. Seminarieserien är en del i kommissionens första fas som syftar till att hämta in kunskap och formulera alternativ för framtiden.