Svensk tillämpning av Nära noll energi-byggnader
EEF har svarat på remissen Svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader (Miljö- och energidepartementet).
EEF skriver bland annat apropå Fritt flödande energi:
En nära-nollenergibyggnad definieras i artikel 2(2) i Energiprestanda- direktivet som:
”En byggnad som har mycket hög energiprestanda, som bestäms i enlighet med bilaga I. Nära nollmängden eller den mycket låga mängden energi som krävs bör i mycket hög grad tillföras i form av energi från förnybara energikällor, inklusive energi från förnybara energikällor som produceras på plats, eller i närheten.”
Det betyder att byggnaden i sig först ska vara mycket energieffektiv, sen ska resterande energibehov tillgodoses av förnybar energi. Med den definition som Boverket gör kan byggnaden ha en hög energianvändning om energin tillförs i form av fritt flödande energi. Vi anser att Boverkets definition inte stämmer med direktivets intention att verka för energieffektiva byggnader.
Problem med att inte uppfylla direktivets intention är att om byggnadens uppvärmningssystem byts (vilket görs under byggnadens livslängd) kan energiprestanda försämras drastiskt. Ett annat problem är att färre byggnader efterfrågar energieffektiv byggnadsteknik och att vi i Sverige halkar efter vad gäller utveckling av densamma och dessutom att kostnadsminskningar för ny teknik senareläggs.
EEF anser att begreppet ”fritt flödande energi” inte ska införas i BBR.
Du hittar hela remissvaret och även övriga remissvar från EEF här
Inlägget Svensk tillämpning av Nära noll energi-byggnader dök först upp på EEF.
Källa: Eef.se