Energieffektiv.com

”Tyska energiomställningen förlöjligas i Sverige”

Energiewende är namnet på Tysklands energipolitik vars mål är att 80 procent av landets elenergi ska vara förnybar år 2050. Som ett led i den har hittills nio kärnkraftverk stängts samtidigt som exempelvis solkraften byggts ut. Att det lett till ökat tyskt kolberoende är en utbredd missuppfattning i Sverige, säger Lars J Nilsson, professor i Miljö- och energisystem vid Lunds universitet i en intervju i ETC.

– Jag tycker Energiewende baktalats och nästan förlöjligats i Sverige, just med argumentet att man bygger mer förnybart men att koldioxidutsläppen ökar. Det som gjorde att kolanvädningen ökade under en period var EU:s system med utsläppsrätter. Priset blev så lågt att det blev billigare att elda kol än att använda gas. Det i kombination med att man relativt snabbt ville stänga ned kärnkraften gjorde att kolet ökade tillfälligt, men det är ingen långsiktig trend, säger Lars J Nilsson.

Hans Nilsson, ordförande i Energieffektiviseringsföretagen, EFF, sammanställde nyligen statistik över Tysklands energibalans. Enligt den har el från kolkraft minskat något jämfört med millennieskiftet, medan el från förnybara källor ökat kraftigt. År 2000 stod det förnybara för drygt 46 terawattimmar el om året. 2014 var den siffran drygt 161 – vilket är mer el än hela Sveriges årsproduktion.

– Att man säger att kolberoendet ökar tror jag är en allmän ryggmärgsreflex eftersom kärnkraften minskar och kolanvändningen ligger förhållandevis konstant. Det är en felsyn eller dribbel med statistik, säger Hans Nilsson.

Läs hela artikeln här

Inlägget ”Tyska energiomställningen förlöjligas i Sverige” dök först upp på EEF.

Källa: Eef.se

2015-11-06