Energieffektiv.com

Kostnaderna för ventilationen minskade med LED-belysning

När Kulturhuset i Stockholm bytte sin gamla belysning till smarta LED-lysrör så halverades energikostnaderna för ventilationskanalerna.

Med TD Lights LED-lysrör StingyLight  beräknas man att kunna spara ungefär 70 % av elkostnaderna.

– Tidigare har vi varit tvungna att byta rör vartannat år. Nu ser vi fram emot en helt annan livscykel. Det är viktigt då det är uppemot sju meter i takhöjd, säger han. StingyLight är unikt med att ha en variant av Osram LED med 80 graders spridning för att nå ner med rätt ljusmängd på högre takhöjder, säger Bo Norstedt, driftansvarig på Kulturhuset.

Belysningen som nu har installerats i Kulturhuset kommer att vara betald på under fem år, därefter är det en ren vinstaffär, både med tanke på de uteblivna lysrörsbytena och den stora mängd el LED-lysrören sparar jämfört med traditionella rör. StingyLight har en livslängd på 80.000 timmar (ca: 10 år i konturnerlig drift) till L70.

Martin Stjernborg, vd på TD Light ser installationen på Kulturhuset som ett stort och viktigt steg både för företaget och för LED-belysning som ett självklart belysningsval:– Det är med stor stolthet företaget har fått ansvar att leverera till Kulturhuset – en stilbildande plats med stor synlighet. Det ligger nära till hands att se detta som en i dubbel mening upplyst demoplats, säger han till tidningen Branschaktuellt.

Inlägget Kostnaderna för ventilationen minskade med LED-belysning dök först upp på EEF.

Källa: Eef.se

2015-03-12