Energieffektiv.com

Småskaliga producenter av solcellsel bildar delningsnätverk

Batterier i hemmet för vanliga solcellsägare kan på sikt skaka om elbranschen. Det tror det tyska företaget Sonnen som bygger batterisystem åt solcellsägare i behov av att lagra el. Under våren kommer Sonnen att starta ett nätverk för småproducenter i Tyskland. Liknande nätverk finns redan i Nederländerna och USA.

Ett så kallat delningsnätverk skulle kunna avlasta det fasta elnätet och på sikt revolutionera elmarknaden.

– Våra kunder kan dela sin egenhändigt producerade elström med varandra. Det är lite som AirBnB fast för elmarknaden, säger Philipp Schröder, vd på Sonnen i reportaget i Klotet på Sveriges radio.

Elström från solceller fungerar så att användarnas smarta lagringsbatterier kommunicerar med varandra. De har alla tillgång till väderprognoser och kan i förväg räkna ut hur mycket solcellerna på taket kommer att producera. Om batteriet är på väg att bli tomt så skickas automatiskt en begäran om att köpa in el från en annan medlem, som bor någon annanstans där solen för tillfället lyser starkt.

Förlorarna i den här nya så kallade delningsekonomin för elström är de traditionella elbolagen. Sonnens vd Philipp Schröder har en tydlig vision, en verklig energiomställning med 100 procent förnybart och, som han säger, där vi avskaffar de traditionella energibolagen.

Inlägget Småskaliga producenter av solcellsel bildar delningsnätverk dök först upp på EEF.

Källa: Eef.se

2016-01-25